Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΜΑΣ

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΓΗ
ΦΥΛΛΟ 9-10/2/2013 
---------------------------------------------------------
 
 
 
Η  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
9 Μαρτίου 2013

 
 

 
Αστικός συνεταιρισμός χωρίς μεσάζοντες  

Της Ιωάννας Φωτιάδη

Μια απρόσμενη έκπληξη επιφυλάσσεται σε όποιον περιδιαβάζει το Χαλάνδρι. Σε ένα ισόγειο κατάστημα, «που δεν το πιάνει το μάτι σου», στεγάζεται από τον Δεκέμβριο η ΕΛΓΗ (Ελληνική Γη). Πρόκειται για έναν από τους πρώτους αστικούς καταναλωτικούς συνεταιρισμούς στη χώρα μας, που ήρθε ως «απάντηση» ενεργών πολιτών στην άνοδο των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης. Το νέο μεταφέρεται από στόμα σε στόμα και τα μέλη του συνεταιρισμού αυξάνονται – ήδη αριθμούν τα 230. «Οι τιμές μας είναι 40% και πλέον χαμηλότερες από της αγοράς», διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ., δικηγόρος κ. Δημήτρης Κωστάκης. «Η διαδικασία σύστασης διήρκεσε τέσσερις με πέντε μήνες», εξηγεί, «κάθε μέλος αγοράζει άπαξ μια συνεταιριστική μερίδα αξίας 20 ευρώ και αγοράζει όσο θέλει ισοβίως, εκείνος και η οικογένειά του». Αν αλλάξει γνώμη, παύει να είναι μέλος και λαμβάνει πίσω τα 20 ευρώ. «Φυσικά, στην αρχή αγοράζει κανείς δοκιμαστικά και αν του αρέσει η ιδέα, κάνει αίτηση για να γίνει μέλος», διευκρινίζει.

………………………………………………………………………………

Δεν είναι, όμως, μόνο οι καταναλωτές που επωφελούνται από το εν λόγω σύστημα. Εξίσου ωφελημένοι βγαίνουν και οι παραγωγοί, καθώς καταργούνται οι μεσάζοντες. «Εμείς προηγηθήκαμε του κινήματος της πατάτας», παρατηρεί γελώντας η κ. Αλεξίου.

«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή ποιοτικών προϊόντων», συνεχίζει η ίδια.

……………………………………………..

Στο μαγαζί βρίσκουμε είδη υγιεινής, χαρτικά, απορρυπαντικά, γλυκίσματα, παραδοσιακά ζυμαρικά, ρύζι, αλεύρι, τοματοπελτέ, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, κατεψυγμένα προϊόντα κ.ά.

Στο κατάστημα, όπου διακρίνει κανείς σπιτική φροντίδα και τάξη, εργάζονται όλοι εθελοντικά.

……………………………….

Η ιδέα εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα…………………………….

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.