Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ gr


ΣΑΒΒΑΤΟ  16  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΒΑΘΑΣ

«Δυναμώνει το κίνημα υπέρ των ελληνικών προϊόντων»

Αισιόδοξος ότι το κίνημα υπέρ των ελληνικών προϊόντων δεν θα ατονήσει αλλά θα συνεχισθεί και μάλιστα πιο ισχυρό δηλώνει στην «Ημερησία.gr» ο αντιπρόεδρος του Κινήματος Πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», Γιώργος Καββαθάς. Η αισιοδοξία του, όπως λέει, πηγάζει από τα μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) αλλά και από την πίστη του στον πατριωτισμό των Ελλήνων, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι επιλέγοντας ντόπιους παραγωγούς βοηθούν στο να διασφαλισθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να τονωθεί ο πρωτογενής τομέας της χώρας. Ο κ. Καββαθάς αναφέρει τέλος ότι επόμενος στόχος του κινήματος «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» είναι να μπει στα σχολεία της χώρας και να ενημερώσει τη νέα γενιά για τη σημασία στήριξης των ελληνικών προϊόντων.

Συνέντευξη στο Γιώργο Μανέττα

Κύριε Καββαθά, οι Έλληνες καταναλωτές εγκαταλείπουν σταδιακά τη ξενομανία των προηγούμενων χρόνων και στρέφονται συνειδητά στα ελληνικά προϊόντα. Ως αντιπρόεδρος του Κινήματος Πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» αισθάνεστε ότι το κίνημα που δημιουργήθηκε πριν από περίπου δυο χρόνια συνέλαβε σε αυτή την αλλαγή;

Θεωρώ πως και το κίνημά μας έπαιξε ρόλο στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών αλλά και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, οι οποίες από την πρώτη στιγμή στήριξαν ενεργά την πρωτοβουλία μας. Πολλές από αυτές μάλιστα αλλά και άλλες επιχειρήσεις όπως αλυσίδες καφεστίασης, συνεχίζουν ακόμη την προσπάθεια. Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των εμπορικών επιμελητηρίων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και διάφορων άλλων κινημάτων πολιτών ενώ αρωγοί στη διάδοση του μηνύματός μας ήταν από την πρώτη στιγμή και τα ΜΜΕ. Είμαι αισιόδοξος ότι η τάση αυτή θα συνεχισθεί ο επόμενο διάστημα και θα γίνει πιο ισχυρή. Η αισιοδοξία μου πηγάζει τόσο από τα μηνύματα που λαμβάνω καθημερινά στα social media (Facebook, twitter κα.) όσο και στην πίστη μου στον πατριωτισμό των Ελλήνων που αντιλαμβάνονται ότι αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα βοηθούν στη διασφάλιση θέσεων εργασίας και στην τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές εταιρείες ενσωμάτωσαν στην επικοινωνιακή στρατηγική τους την ελληνικότητα και μάλιστα επιδιώκουν να την αναδείξουν.

Έχετε υπολογίσει το όφελος για την εθνική οικονομία;

Μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά έδειξε ότι αν όλοι οι Έλληνες μειώσουμε κατά 1.000 ευρώ τις δαπάνες μας για εισαγόμενα προϊόντα, τότε θα «πέφτουν» στην ελληνική οικονομία κάπου 10 δισ. ευρώ τον χρόνο και δεν θα φεύγουν στο εξωτερικό. Με το ποσό αυτό θα μπορούσαν να καλυφθούν οι συνολικές δαπάνες (αμοιβές, ασφαλιστικές εισφορές κλπ) 550.000 νέων θέσεων εργασίας.

Τα μισά από τα παραπάνω να πετύχουμε, τότε πιστέψτε με θα δώσουμε «βαθιά» ανάσα στη πολύπαθη ελληνική οικονομία.

Ποιο προϊόν θεωρείται ελληνικό; Και το λέω αυτό γιατί υπάρχει σε εξέλιξη τεράστια διαμάχη ανάμεσα σε ελληνικές και πολυεθνικές για το ζήτημα αυτό...

Εμείς, ως κίνημα Πολιτών θεωρούμε ελληνικό ένα προϊόν που παράγεται ή ακόμη και συσκευάζεται στην Ελλάδα ανεξάρτητα εάν η πρώτη ύλη είναι εισαγόμενη. Αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει εμάς είναι οι θέσεις εργασίας και πως αυτές προστατεύονται. Τώρα, απ' όσο γνωρίζω το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για την πιστοποίηση του σήματος «ελληνικό προϊόν». Μάλιστα, η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί εργάζεται πάνω στα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ένα προϊόν για να θεωρείται ελληνικό.

Τι σχεδιάζεται ως κίνημα το επόμενο διάστημα;

Βρισκόμαστε σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το υπουργείο Παιδείας και διερευνούμε τρόπους για το πως θα μπορούσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τη νέα γενιά. Η ιδέα είναι να μπούμε στα σχολεία και μέσα από ενημερωτικές εκδηλώσεις να διαδώσουμε το μήνυμά μας. Δεν είναι εύκολο, γιατί πρέπει να ξεπερασθούν κάποια εμπόδια που αφορούν στο Κοινοτικό Δίκαιο και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιμένουμε από το υπουργείο να μας υποδείξει τον τρόπο που θα ξεκινήσουμε αυτή την πρωτοβουλία ώστε να συμβαδίζει με τους κανόνες της Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.