Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Το κατσικίσιο γάλα και τα οφέλη του

Αγαπητά μέλη,
Στο κατάστημα του συνεταιρισμού θα βρείτε το νέο κατσικίσιο γάλα Φλώρινας από το αγρόκτημα "Αμάλθεια" με μόνο 2,8% λιπαρά.
Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την δυσανεξία στην λακτόζη και τα μεγάλα οφέλη του κατσικίσιου γάλακτος σε αυτές τις περιπτώσεις.


Τι είναι η δυσανεξία στην λακτόζη;

 Η δυσανεξία λακτόζης είναι η ανικανότητα αφομοίωσης σημαντικής ποσότητας λακτόζης, η οποία είναι το κυρίαρχο σάκχαρο του γάλακτος. Αυτή η ανικανότητα προκύπτει από την έλλειψη του ενζύμου της λακτάσης, το οποίο παράγεται κανονικά από τα κύτταρα του λεπτού εντέρου. Η λακτάση αποικοδομεί τα σάκχαρα του γάλακτος σε απλούστερες μορφές που μπορούν έπειτα να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος.

Η ανεκτικότητα στη λακτόζη είναι μεταβλητή και μεμονωμένος-εξαρτώμενη. Το κατώτατο όριο ανοχής του γάλακτος ή/και των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί μόνο να καθοριστεί από τη δοκιμή και την παρατήρηση από τους καταρτισμένους ιατρούς.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες όλα τα θηλαστικά στη γη θα υποστούν δραματική μείωση του ένζυμου λακτάση μετά το τέλος του θηλασμού. Ανα το παγκόσμιο, οι άνθρωποι χάνουν 90-95% της λακτάσης κατά τα πρώτα χρόνια της παιδικής τους ηλικίας και συνεχίζει μια σταδιακή μείωση το υπόλοιπο της ζωής τους.  Τα ποσοστά υπολακτασίας ποικίλουν ανάλογα με την εθνικότητα.


Η δυσανεξία στη λακτόζη φαίνεται να ταλαιπωρεί ένα ποσοστό από 11% μέχρι και 60% στην Ευρώπη, ενώ έρευνες που έγιναν στην Ελλάδα δείχνουν ότι μερική δυσανεξία στη λακτόζη (υπάρχει το ένζυμο λακτάση σε χαμηλά επίπεδα) αγγίζουν το 75%.

Παρόλο που το κατσικίσιο γάλα, όπως άλλωστε και το μητρικό και το αγελαδινό γάλα, περιέχει λακτόζη, πολλοί άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να πίνουν κατσικίσιο γάλα. Γιατί; Ο κυριότερος λόγος είναι η ανωτερώτητα του κατσικίσιου γάλατος στη πέψη!

Αυτή η ανωτερότητα οφείλεται στο ότι η χημική δομή του είναι πολύ κοντά στο μητρικό γάλα. Απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό και αφήνει πολύ μικρότερη ποσότητα άπεπτου γάλατος στο έντερο με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα δυσάρεστα συμπτώματα της δυσανεξίας.

Μπορεί επίσης ο ασθενής να μην έχει δυσανεξία στη λακτόζη αλλά να είναι ένας από τους δέκα ανθρώπους που είναι αλλεργικός στην πρωτείνη του αγελαδινού γάλακτος άλφα S1 καζείνη (alpha S1 Casein) που προκαλεί παρόμοια συμπτώματα. Τόσο το κατσικίσιο όσο και το μητρικό γάλα ΔΕΝ περιέχουν αυτή την πρωτείνη.


Πηγές:
Haenlein GFW. Role of goat milk in human nutrition. International Conference on Goats, University of Delaware.
Haenlein GFW, Ace D. Extension Goat Handbook. United States Department of Agriculture/USDA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.